Ajankohtaista

Valtion liikuntaneuvoston erityisliikuntajaoston jäsen ja Turun kaupungin liikunta-asiamiehen tehtävästä syksyllä eläkkeelle jäänyt Pertti Perko teki todellisen liikuntateon: hän antoi lahjarahansa erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikuntaan.
Reetta Kettunen Ikaalisista aloittaa SoveLissa 18.4. toiminnanjohtajan sijaisena Anne Taulun jäädessä äitiyslomalle 29.3.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt SoveLille ja SoveLin jäsenjärjestöille liikunnan toiminta-avustuksia tälle vuodelle yhteensä 540 000 euroa ja terveysliikuntahankkeisiin 127 000 euroa.
Kunnossa kaiken ikää -ohjelman paikallishankkeita on vuosien mittaan syntynyt eri puolille Suomea jo yli 800. Viime vuonna KKI-ohjelma myönsi yhteensä 734 000 euroa hanketukea 216 hankkeelle. SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistyksistä 10 sai tukea yhteensä 17 400 euroa.
SoveLi etsii yhteistyökykyistä ja asiantuntevaa projektipäällikköä vastaamaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta kolmivuotisesta koulutushankkeesta.
Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisemassa liikuntapolitiikan arviointiraportissa todetaan, että erityisliikuntapalveluissa on yhä parannettavaa. Edistysaskeleita on otettu vuosien 2003–2009 aikana paikallisessa verkostoyhteistyössä, erityisliikunnan osaamisessa ja seurayhteistyössä.
Laihduttamista ei aina suositella iäkkäille, mutta yhdistettynä kävelyyn tai muuhun liikuntaan se auttaisi monia ylipainoisia parantamaan liikuntakykyään ja sitä kautta pysymään terveempinä.
Toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat liikunnan edellytys monelle pitkäaikaissairaalle tai vammaiselle ihmiselle. Uudessa sosiaaliturvaoppaassa on ajantasainen tieto alan lainsäädännöstä ja sen soveltamisesta.
Vuoden mittainen liikuntaohjelma voi suurentaa aivojen hippokampusta ja siten parantaa iäkkäiden muistia. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot ovat hämmästyttäviä, sillä iän myötä hippokampus tavallisesti pienenee, ja sitä on pidetty lähes väistämättömänä.
Säännöllinen liikunta, jopa vähäinenkin, voi lievittää ärtyvän suolen oireyhtymää, Göteborgin yliopiston tutkimus osoittaa. Sen mukaan liikunnan hyödyt tuntuvat jo kolmessa kuukaudessa.
RSS