Ajankohtaista

Säännöllinen liikunta voi ehkäistä oireettomia aivohalvauksia, jotka ovat ensimmäisiä merkkejä aivoverenkierron sairauksista.
Erityisryhmien näkökulma korostuu tuoreessa hallitusohjelmassa muun muassa arkiliikuntapaikkojen esteettömyytenä, lasten ja nuorten liikunnassa ja vammaisurheilussa. Liikunnasta syrjäytymistä aiotaan selvittää ja erityisryhmien osallistumista lisätä.
Valtion liikuntaneuvoston erityisliikuntajaoston (ELJ) työryhmä esittää yhteistyön lisäämistä liikuntakulttuurin kaikilla osa-alueilla, jotta yhdenvertaiset liikuntamahdollisuudet paranevat.
Viikoittainen liikunta voi ehkäistä pitkäaikaisten niska-, hartia- ja ala-selkäkipujen kehittymistä, norjalaistutkimus varmistaa. Liikakilot puolestaan altistavat kivuille, he raportoivat American Journal of Epidemiology -lehdessä.
Vuoden 2011 Esteettömyyspalkinto on myönnetty ulkotilojen esteetöntä rakentamista edistävälle SuRaKu-projektille. Lisäksi Turun linnan muutostöistä annettiin kunniamaininta.
SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistyksistä 18 haki tänä vuonna seuratukea aikuisten liikuntatoiminnan kehittämiseen ja tukea myönnettiin viidelle. Kaikkiaan toiminnallisia tukia haki 1 100 toimijaa.
Salolaiset kokosivat voimansa ja järjestivät monipuolisen soveltavan liikunnan päivän toukokuisena lauantaina. Tapahtuma keräsi noin 200 osallistujaa.
Kipu ei useimmiten estä liikkumista ja siitä nauttimista, päinvastoin. Itselle sopiva ja mielihyvää tuottava liikunta on parhaita keinoja hallita kipua. Muun muassa nyrkkeilijä Eva Wahlström kertoo omasta suhteestaan kipuun ja liikkumiseen Soveli-lehdessä 1/2011.
Soveltava Liikunta SoveLi ry ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry ovat käynnistäneet yhteisen stipendijärjestelmän, jolla palkitaan opinnäytetöitä. Stipendejä voivat hakea kaikkien sellaisten alojen opiskelijat, joiden opinnäytetyö käsittelee vammaisurheilua ja -liikuntaa, soveltavaa liikuntaa ja liikuntakasvatusta tai terveyttä edistävää liikuntaa. Stipendijärjestelmässä jaetaan yksi 500 ja kaksi 250 euron stipendiä/palkittu opinnäytetyö.
D-vitamiinia liian vähän saavat seitsemänkymppiset saattavat kaatua muita herkemmin ja siten myös altistua luunmurtumille. Tähän viittaa tuore tutkimus, jossa D-vitamiinipitoisuudet mitattiin 411 terveeltä seitsemänkymppiseltä mieheltä ja naiselta.
RSS