Ajankohtaista

Lapsen kielellisen kehityksen tukeminen varhaiskasvatuksen aikana, liikunnallinen koulun arki ja erityisryhmille räätälöidyt opetusjärjestelyt vahvistavat oppimisvalmiuksia ja ehkäisevät oppimishäiriöitä. Uusin aivotutkimus osoittaa sosiaalisten ja fyysisten tekijöiden edistävän merkittävästi kognitiivisten taitojen oppimista ja koulumenestystä.
Japanilaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä elintapojen osuudesta sydänsairauksissa, aivohalvauksissa ja niistä johtuvissa kuolemissa. Heidän tuoreiden tulostensa perusteella yksittäisten riskitekijöiden sijaan tärkeää on monien elintapojen muodostama kokonaisuus, joka vuosien varrella määrää sairastumisriskin.
Liikunta ja fyysinen aktiivisuus ehkäisevät dementiaa, mutta niitä ei pitäisi unohtaa sairastumisen jälkeenkään. Tähän viittaa ainakin tuore saksalaistutkimus, jossa iäkkäille dementikoille räätälöidyt harjoitukset huomattavasti paransivat potilaiden lihaskuntoa ja motoriikkaa.
Liikuntakeskus Pajulahti järjestää yhteistyössä eri potilasjärjestöjen kanssa Ilo liikuttaa -kursseja. Tänä vuonna liikuntakursseja on tarjolla esimerkiksi psoriaatikoille, astmaatikoille, tyypin 2 diabeetikoille, osteoporoosia sairastaville, reumaatikoille ja selkäterveyttään vahvistaville.
Professori (emeritus) Ilkka Vuori on kutsuttu Suomen Fysiatriyhdistyksen (Societas Medicinae Physicalis et Rehabilitationis Fenniae) kunniajäseneksi tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta työstään liikunnan edistämisessä ja tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen edistämisessä.
Kevyttä tai kohtalaista liikuntaa työssään saavat välttyvät muita todennäköisemmin sydänkohtaukselta, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus ei ole yhtä suuri kuin vapaa-ajan liikunnan, mutta silti riittävä, jotta se näkyy käytännössä.
SoveLi on päivittänyt esitteitä ja teettänyt uuden soveltavan liikunnan julisteen. Materiaalit on tarkoitettu niin jäsenjärjestöjen, niiden paikallisyhdistysten kuin muidenkin toimijoiden käyttöön.
Odotettu alan perusteos kokoaa yhteen soveltavan liikunnan (erityisliikunnan) keskeiset periaatteet ja toimintatavat. Teokseen on tiivistetty selkeästi alan viimeisin tutkimustieto ja kehitys, jossa tavoitteena on kaikille avoin liikunta ja urheilu.
Liikuntakeskus Pajulahti ja Koulutuskeskus Salpauksen lukio Nastolassa mahdollistavat valmennuksen ja opiskelun yhdistämisen huippu-urheilun vaatimalla tavalla. Haku Suomen ensimmäiseen vammaisurheilulukioon tapahtuu 16.3. käynnistyvässä yhteishaussa.
Näin toteaa perjantaina 17.2.2012 Jyväskylässä väittelevä terveystieteen maisteri Inka Pakkala gerontologian ja kansanterveyden väitöskirjassaan.
RSS