Ajankohtaista

Parikymppisenä liikuntaa harrastavien ja kuntoilevien muisti ja monet muut mielentoiminnot säilyvät paremmassa kunnossa vuosien varrella. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä havaitaan jo 43–55 vuoden iässä.
– Liikkumattomuuden vähentämiseen tarvitaan kaikkia hallinnonaloja, valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minna Paajanen sanoo Soveli-lehdessä. Tänä vuonna arvioidaan liikunnan edistämistä ensi kertaa kaikkien ministeriöiden näkökulmista.
Järjestöt toteuttavat muiden muassa terveysliikunnan hankkeita, kouluttavat ja tukevat omia paikallisyhdistyksiään liikuntatoiminnassa, julkaisevat oppaita sekä vaikuttavat liikunnan yhdenvertaisten edellytysten parantamiseen sekä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liikunnan keinoin.
KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia muiden muassa aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.
Liikunta on tunnettu sydänsairauksien ehkäisijä, mutta liikkua kannattaa, vaikka riskitekijöitä olisi jo ehtinyt kertyä tai olisi jo sairastunut sydän- ja verisuonitautiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan liikunnan lisääminen ehkäisee uusia oireita ja niistä aiheutuvia kuolemia.
Kehon liikkeillä ohjattavat liikunnalliset konsolipelit voivat tehostaa ylipainoisten lasten laihtumista. Pelejä pelaavat lapset alkavat tulosten perusteella liikkua enemmän, mikä näkyy myös painon putoamisena, tuore tutkimus osoittaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on laatinut esityksen liikuntalain uudistamiseksi. Uusi laki korvaisi nykyisen liikuntalain vuodelta 1998. Lain tarkoituksena on parantaa valtion eri hallinnonalojen yhteistyötä sekä kunnan eri toimialojen yhteistyötä liikunnan edistämisessä.
Liikunta ja urheilu ovat hyväksi iästä riippumatta, mutta urheilu voi myös haitata elämää, jos sitä harrastaa paljon. Tuoreessa sveitsiläistutkimuksessa tämä havaittiin nuorilla 16–20-vuotiailla.
Reumaliitto haastaa yritykset ja yhdistykset mukaan Keltaisen Nauhan päivän työhyvinvointitempaukseen huomenna keskiviikkona 12.3. Nostakaa itsenne ja työkaverinne ylös tuoleistaan työskentelemään seisaaltaan, kävelemään portaita, taukojumppaan ja järjestämään seisoma- tai kävelykokouksia.
KKI-ohjelman selvityksen mukaan hyvä kestävyyskunto suojaa miehiä työuupumukselta ja auttaa työkyvyn säilyttämisessä. Huonokuntoisten työura on puolestaan uhattuna. Riski työuran katkeamiseen huonosta kunnosta johtuvan työkyvyn menettämisen vuoksi on nelinkertainen verrattuna hyväkuntoisiin. Rapakunto ennustaa usein myös ennenaikaista työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä.
RSS