Ajankohtaista

Liikunta parantaa diabetesta sairastavien glukoositasapainoa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan kaikki liikunta ei ole yhtä tehokasta. Parhaan hyödyn saa intervalliharjoittelulla, jossa vuorotellaan nopeita pyrähdyksiä ja kevyttä kävelyä.
Kehitä, lisää ja uudista yhdistyksesi liikuntatoimintaa KKI-tuella, jonka tavoitteena on lisätä aikuisväestön liikkumista ja liikunnallista elämäntapaa. Suunnittele säännöllisiä liikuntaryhmiä, jotka kohdistuvat terveytensä kannalta liian vähän liikkuville.
Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää liikuntatoimelle 189 miljoonan euron määrärahaa, josta 149 miljoonaa katetaan veikkausvoittovaroista. Tavoitteena on koko väestön liikunnallisen elämäntavan edistäminen ja sen avulla osallisuuden kasvattaminen sekä väestön hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen. Lisäksi tuetaan eettisesti vahvaa kansainväliseen menestykseen tähtäävää huippu-urheilua.
Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen, mutta riskiä voi pienentää liikuntaa lisäämällä, tuore tutkimus osoittaa.
Säännöllinen jumppa auttaa vanhuksia säilyttämään liikuntakykynsä ja elämään itsenäistä elämää pitempään, tuore tutkimus osoittaa.
Terveellisten elintapojen hyödyt tunnetaan hyvin, mutta huonojenkaan elintapojen vaikutukset eivät ole peruuttamattomia, jos tapojaan viilaa parempaan suuntaan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suotuisat muutokset elintavoissa voivat pienentää sydänriskejä jo alle viisikymppisenä.
Fyysisestä passiivisuudesta kertova runsas television katselu saattaa altistaa ennenaikaiselle kuolemalle, käy ilmi Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Lihavuus on tunnettu muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentäjä iäkkäillä, mutta tutkijat eivät ole tienneet kannattaisiko heidän suositella potilaille liikuntaa vai dieettiä. Tuoreen tutkimuksen perusteella valinnan voi tehdä kullekin potilaalle erikseen, sillä kummatkin keinot toimivat suurin piirtein yhtä hyvin ja parantavat iäkkäiden kognitiivista toimintakykyä.
Filosofian maisteri Tupu Sammaljärvi, 55, on valittu SoveLin tiedottajan äitiysloman sijaiseksi. Hän on laaja-alainen ja kokenut journalismin ja viestinnän ammattilainen, jolla on myös SoveLin tiedottajan tehtävään tarvittavaa asiaosaamista.
Vammaisille ja pitkäaikaissairaille tarkoitettua Saattajakorttia voi käyttää aiempaa useammassa paikassa Turussa. Kortti oikeuttaa vammaista avustavan saattajan maksuttomaan sisäänpääsyyn nyt myös FC Interin ja FC TPS:n kotipeleihin, Turun maauimaloihin (Kupittaa ja Samppalinna), Turun taidemuseoon, Tehdasteatteri Manilaan sekä Turun nuoren teatterin, Aurinkobaletin ja Tanssiteatteri Erin esityksiin.
RSS