Ajankohtaista

Aamulehti uutisoi tiistaina 11.8., että tasa-arvo urheilun päätöksenteossa edistyy hitaasti. 71 prosenttia liikuntajärjestöjen hallitusten jäsenistä on miehiä. Soveltava Liikunta SoveLi ry:ssä on lehdessä haastatellun toiminnanjohtaja Anne Taulun mukaan tällä hetkellä naisvoittoinen hallitus. Miesten osuus hallituksessa on nyt 25 prosenttia.
Neuroliikkujapäivät järjestetään Turussa 8.-10.9.2015 neurologisesti sairastuneille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille.
Elinsiirron saaneiden maailmanmestaruuskilpailut, World Transplant Games, järjestetään 23.–30. elokuuta 2015 Argentiinan Mar del Platassa.
Kevyehkö jumppa voisi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan parantaa vanhusten unenlaatua ja ehkäistä uniongelmien kehittymistä. Erilaiset uniongelmat ja heräily ovat hyvin yleisiä vanhusten vaivoja.
Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ehkäisee selkävaivoja. Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä. Mielihyvää tuottava liikunta myös lievittää selkäkipua. Selälle sopivia kesäisiä liikuntalajeja ovat esimerkiksi uinti, pyöräily, soutu, melonta ja golf.
Soveltava Liikunta SoveLi ry ja Metsähallituksen luontopalvelut ovat käynnistäneet aivan uudenlaisen yhteistyöhankkeen. Tavoitteena on kehittää esteettömien luontoliikuntakohteiden palveluja. Metsähallitus toivoo kehittämistoimintaan mukaan SoveLin jäsenjärjestöjä ja paikallisyhdistyksiä.
Liikuntaharrastuksen aloittaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan hillitä astmaoireita, vaikka astma olisi jo valmiiksi hyvällä lääkehoidolla. Liikunnan olisikin hyvä kuulua mahdollisimman monien astmapotilaiden hoitoon.
Paljon ja kovaa urheilevat saattavat sairastua eteisvärinä-rytmihäiriöön muita todennäköisemmin, mutta maltillisempi liikunta ehkäisee sairastumisia. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan liikunnan hyödyt havaitaan yhtä lailla naisilla kuin miehillä.
Hyvässä fyysisessä kunnossa olevat säästyvät eteisvärinä-rytmihäiriöltä muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Liikunnan ja eteisvärinän yhteys on havaittu monissa tutkimuksissa tätäkin ennen, mutta tulokset vahvistavat tutkimusnäyttöä entisestään.
Istuminen ja muu paikallaanolo aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja iäkkäille. Vaarallisinta on vuodelepo, mikä heikentää yli 75-vuotiaiden lihasvoimaa 3-5 prosenttia ensimmäisen viikon aikana. Päivittäinen liikkuminen tulee olla osa palvelukotien ja kotihoidon toimintakulttuuria. Se antaa voimavaroja sekä iäkkäälle itselleen että hoitohenkilöstölle.
RSS