Ajankohtaista

Seppo Nieminen kertoo, miten keilailu yhdistää Parkinsonin tautia sairastavia Suomenlahden molemmin puolin. Syyskuun kisoihin otti osaa yli 20 parkkiskeilaajaa Suomesta ja Virosta.
Yhteistyö kannattaa, havaittiin jälleen syyskuussa. Suomen Reumaliitto ja Neuroliitto järjestivät syyskuun alussa yhteisen Geokätköilyn jatkokoulutuksen peruskurssin käyneille ”kätkijöille”. 
Suomen Nivelyhdistys tukee työikäisten nivelrikkoisten työ- ja toimintakykyä uudenlaisen virtuaalisen vertaistuen avulla. Liikkumiseen ja aktiiviseen elämäntapaan kannustaminen on tärkeä osa toiminnan sisältöä.
Syksyn Soveli-lehdessä on runsaasti käytännön vinkkejä soveltavaan liikuntaan. Liikuntapoliittista tilannetta esitellään alan selvitysten tiimoilta ja ylijohtaja Esko Rannon haastattelussa. 
Hyvä fyysinen kunto keski-iässä ehkäisee sydänsairauksien ja muun muassa dementian kehittymistä, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä tarkoittaa myös pitempää elinikää.
Mahdollisesti jopa 1,4 miljardia aikuista on vaarassa sairastua mm. sydäntauteihin ja diabetekseen liian vähäisen liikunnan takia. Tiedot käyvät ilmi mittavasta, yli 2 miljoonan aikuisen terveystiedot kattavasta tutkimuksesta.
Ruotsi-ottelun yhteydessä nähtiin laatuaan ensimmäinen Harvinainen Maraton. Tänä kesänä harvoin koettu vesisade raikasti ilmaa, kun harvinaisia hengityssairauksia sairastavat etenivät Tampereella 420 metrin ja 4200 metrin matkat. Tapahtuma onnistui terveys- ja urheilujärjestön yhteistyöllä sekä tukijoiden avulla.
Kävelyä tai muuta liikuntaa harrastavat naiset säästyvät sydämen vajaatoiminnalta muita todennäköisemmin. Liikunnan ei tarvitse olla intensiivistä ja rankkaa, vaan tärkeämpää on sen säännöllisyys. Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, johon osallistui lähes 140 000 yhdysvaltalaista 50–79-vuotiasta naista.
Olympiakomitean koordinoima Liikkujan polku -verkosto järjestää yhteistyössä SoveLin kanssa Soveltavan luontoliikunnan verkostotilaisuuden Espoossa perjantaina 28.9. klo 12–15.
Soveltavan liikunnan päivien aikana oli ensimmäistä kertaa mahdollista osallistua kahteen ruotsinkieliseen sessioon. Tilaisuuksissa havaittiin, että tarvetta on esimerkiksi ruotsinkieliselle liikunta-ammattilaisten jatkokoulutukselle sekä materiaaleille.
RSS