Ajankohtaista

Ikäinstituutti kutsuu kuntia edistämään hyvää vanhuutta terveysliikunnan keinoin. Liikunta on tutkitusti pätevä, kätevä ja iäkkäille mieluisa keino vahvistaa terveyttä ja toimintakykyä sekä ehkäistä hoivapalvelujen tarvetta.
Pienillä lapsilla on harvoin alaselkäkipuja, mutta kouluiässä vaivat alkavat yleistyä. Tuoreen tutkimuksen mukaan syyt ovat moninaisia, mutta liikuntaharrastukset ovat yksi aiheuttajista.
Tapaamisessa vaihdetaan tietoja ja ajatuksia soveltavan liikunnan opetuksen ja koulutuksen ajankohtaisista asioista.
Tuoreimmassa Retki-lehdessä yhtenä aiheena on luontoliikunta.
Vähäinen liikunta on haitaksi ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille sekä taakka taloudelle. Säännöllinen liikunta parantaa terveyttä ja työkykyä sekä vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon kuluja. Liikunta ei ole pelkkä yksilön valinta. Kunta luo päätöksillään edellytyksiä tai esteitä liikuntaan, mihin tarvitaan päättäjiltä tahtoa ja aktiivisuutta.
Pulahda avantoon, hiihdä maailman suurimmassa hiihtokoulussa kello 10, tutki eläinten jälkiä tai juhli talviluonnon päivää. Talviluonnon päivänä nautitaan lumesta, pyrystä, revontulista ja kaamoksen väistymisestä. Innostaisiko vaikka lumikenkäily, pilkki tai pulkkamäki? Ja jos lumionnea ei ole, suuntaa tulentekopaikalle talvipiknikille.
Opetus- ja kulttuuriministeriö, aluehallintovirastot ja Kuntaliitto järjestävät tammi-maaliskuussa kahdeksassa kaupungissa keskustelutilaisuuden sarjan, joissa pohditaan opetuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön roolia kunnissa.
Aiheena on Vuoden urheilija -palkinto.
Kuntien erityisliikunnan verkoston neuvottelukunta jatkaa Kari Koivumäen aiemmin koordinoimaa kuntien erityisliikunnan ohjaajien toimintaa. Uutena toimintana vuonna 2017 neuvottelukunta tuottaa verkostokirjeen, joka julkaistaan neljä kertaa vuodessa.
Aivotärähdyspotilaita kehotetaan välttämään liikuntaharrastuksia vammautumisen jälkeen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neuvon noudattaminen ei välttämättä johda parhaaseen toipumiseen. Ainakin lapsilla ja nuorilla kevyt liikunta jo pian päävamman jälkeen saattaa jopa ehkäistä oireiden uusiutumista ja pitkittymistä.
RSS