Ajankohtaista

Syksyn Soveli-lehdessä esitellään runsaasti monenlaisia liikkujia ja liikuntamuotoja paragilitystä purjehdukseen ja luontoliikunnasta keilailuun ja soveltavaan tanssiin. Liikunta tuo iloa, terveyttä ja hyvinvointia – ja soveltaen se onnistuu!
– SoveLi ja koko järjestökenttä ovat uuden tilanteen edessä, sillä sote- ja maakuntauudistus tuo muutoksia järjestöjen toimintaan. Jatkossa järjestöt tekevät yhteistyötä kuntien lisäksi myös maakuntien kanssa sekä siellä olevien palveluntuottajien kanssa, sanoo Anne Taulu.
Sydämen vajaatoiminta vaikeuttaa liikuntaa, mutta liikkumista ei kannattaisi silti unohtaa tyystin. Liikunta voi sairaudesta huolimatta auttaa potilaita elämään pitempään ja vähemmillä oireilla, tuore tutkimus osoittaa.
Soveltava liikunta on yksi pääteemoista aluehallintovirastojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämällä koulutuskiertueella kuntien liikuntatoimen työntekijöille. Kierros käynnistyi viime viikon lopulla Lounais-Suomessa.
Elämys, ihmetys, terveys, hyvinvointi, onni, uni, rauha, yhteisöllisyys. Tätä kaikkea ja enemmän tarjoaa liikunta luonnossa. Askel eteenpäin, soveltava luontoliikunta, oli aiheena Nuuksion kansallispuistossa, kun SoveLi käynnisti soveltavan luontoliikunnan verkoston toiminnan.
Säännöllinen liikunta ehkäisee monien sairauksien kehittymistä, mutta harvat silti liikkuvat suositusten mukaisesti. Tuoreen tutkimuksen perusteella jo yksi tai kaksi reipasta kävelyretkeä viikossa voisi auttaa.
SoveLin ja Metsähallituksen yhteistyöhankkeissa on jo monen vuoden ajan parannettu luontokohteiden saavutettavuutta muun muassa kehittämällä luontokohteista viestimistä käyttäjäystävällisemmäksi ja visuaalisemmaksi.
95-vuotisjuhlavuottaan viettävä Turun Palloseura palkitsi ansioituneita seuratoimijoitaan elokuussa. Seura halusi samassa yhteydessä muistaa myös lajivalikoimaan kuuluvia erityisliikunnan ryhmiä.
Liikuntajärjestöt eivät ole enää liikunta- ja urheilujärjestelmän keskiössä vaan pikemminkin osatoteuttajan roolissa. Järjestelmän sisällä on siirrytty organisaatiokeskeisestä toiminta-ajattelusta ohjelmien kauteen, jossa toiminnan perustana ovat verkostot, yhteistyö- ja kumppanuussuhteet.
Luonnossa kulkijan ei tarvitse välttämättä ajatella harrastavansa liikuntaa, minkä takia luontoliikunta soveltuu erityisesti vähän liikkuville ja pitkäaikaissairaille.
RSS