Ajankohtaista

Joulukuun alusta EU:ssa astuu voimaan Lissabonin sopimus, joka antaa urheilulle virallisen aseman ja toimivaltaa Euroopan unionissa. – Unionin on jatkossa on saatava esiin laaja-alainen näkemys liikunnasta, SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen sanoi järjestön syyskokouksessa Tampereella.
Iän myötä ihmisen kävely hidastuu, mikä voi lisätä mm. kaatuilua ja vammautumisia. Ranskalaistutkimuksen perusteella hidastumisesta voi myös päätellä ketkä ovat suurentuneessa vaarassa kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.
Tennis, uinti ja muut rankahkot liikuntaharrastukset auttavat iäkkäitä miehiä säästymään aivohalvauksilta. Naiset eivät välttämättä saa samaa hyötyä, Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus vihjaa.
Yli yhdeksän tunnin yöunia nukkuvat ylipainoiset sairastuvat aikuistyypin diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin 7-8,5 tuntia nukkuvat, suomalaistutkimus osoittaa. Pitkiin uniin liittyvä lisäriski kuitenkin katoaa dieetin, liikunnan ja laihtumisen myötä.
Lihasten kunto voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan paljastaa ketkä kahdeksankymppiset todennäköisesti sairastuvat Alzheimerin tautiin. Hyvä lihaskunto näyttäisi dementia lisäksi lykkäävän myös lievempää muistin ja mielentoimintojen heikkenemistä.
Diabetekselle erityisen alttiit ylipainoiset aikuiset voivat estää tai ainakin lykätä sairastumistaan, jos ovat valmiita muuttamaan ruokavaliotaan ja aloittamaan säännöllisen liikunnan. Myös diabeteslääkitys viivyttää sairauden puhkeamista, mutta selvästi vähemmän kuin elämäntapojen muuttaminen. Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Pahoja käteen säteileviä kipuja aiheuttava niskan hermojuurisairaus lievenee niskatuen, levon ja fysioterapian avulla. Hollantilaistutkimuksen perusteella ne nopeuttavat kipujen helpottumista.
Lihasvoiman ja kestävyyden kasvattaminen lievittävät nivelreumaa sairastavien oireita, tuore Cochrane-katsaustutkimus osoittaa. Tutkijat suosittavat erityisesti vesiliikuntaa, esimerkiksi vesijuoksua tai vesijumppaa.
Kaksi SoveLin jäsenjärjestöä, Heli ja Reumaliitto, kampanjoivat parhaillaan liikunnan edistämiseksi. Hengitysliitto kannustaa viemään keuhkoja pihalle ja Reumaliitossa valmistaudutaan sauvakävelyn maailmanennätyksen tekoon.
Viikoittainen liikunta saattaa ehkäistä verenpaineen kohoamista niinkin nuorilla kuin 12-17-vuotiailla, tuore kanadalaistutkimus osoittaa. Sen mukaan nuorten verenpaine alkaa kohota, jos he vähentävät liikuntaa. Vaikutus on vähäinen, mutta vuosien varrella kasautuessa se voi hyvinkin näkyä nuorten terveydessä.
RSS